Let the Games Begin!


Den konkurrenskraftiga sidan av oss kanske vill inte ta några tips och försöka slå den snabbaste tiden, men egentligen är poängen med ett escape room att ha kul och njuta av dig själv.

När timern startar, dela upp och sök igenom rummet noggrant. Säg högt vad du ser när något ser pusselrelaterat ut och när du hittar eller låser upp något av intresse. Att dela denna information är viktigt när det gäller att skapa kopplingar mellan ledtrådar. Till exempel kan den symbolen under skrivbordet vara avgörande senare, men om du inte låter ditt team veta att du har sett den kommer de inte att ha chansen att använda den! Kommunikation är av största vikt. Även att tänka högt kan hjälpa till att trigga nya idéer hos dina lagkamrater.

Det är troligt att du någon gång kommer att fastna och kräva en knuff i rätt riktning. Låt inte stoltheten ta överhanden, det är ingen skam att be om tips! Du kommer att ha en roligare tid om du går konsekvent genom rummet och ser de flesta av pusslen även om du inte hinner med i tid. Ibland kan det vara svårt att komma igång när det finns så mycket att ta in. Vänta inte längre än 5 eller 10 minuter med att be om din första hint för att få bollen i rullning, för du kanske aldrig tar tillbaka den tiden om du bränner dig upp fler värdefulla minuter utan framsteg!

När du hittar viktiga rekvisita och pussel kan det hjälpa att hålla dem alla på ett ställe så att ditt team enkelt kan inspektera eller hämta dem när det behövs. Ett bra rum låter dig inte "bryta" ett pussel genom att störa rekvisitan, men kom ihåg att närheten till vissa föremål kan vara avsiktlig på ett sätt som gör pusslet lättare att förstå. Var försiktig om något ser noggrant ut.

Rummen är sällan 100 % linjära, så även om det kan vara frestande att följa händelserna, är det inte den bästa användningen av tiden att 5 personer ser någon fullborda en labyrint för att hämta en nyckel. Försök att hitta din egen utforskningsväg och arbeta med rekvisita och områden som resten av ditt team inte är. Om du arbetar med ett pussel, särskilt ett fysiskt, och har svårt, var inte rädd för att få en lagkamrat att ta över. Olika tillvägagångssätt för problemlösning är nyckeln till att lyckas. Dessutom gillar ingen en pussel-hog! Erkänn nederlag och agera i lagets bästa.

Pussel i ett escape room ska vara rättvisa och logiska. Att tänka utanför boxen kommer att krävas ibland, men börja med grundläggande lösningar och ett rationellt förhållningssätt till problemlösning. Börja inte kasta slumpmässiga siffror och koder i lås. Detta är inte bara ett slöseri med tid, utan du riskerar att omedvetet komma åt en plats som inte var avsedd för dig förrän längre in i spelet. Detsamma gäller för att kringgå lås och pussel med kraft. Det kommer bara att störa flödet i ditt spel och skapa förvirring. Escape room kommer sällan att kräva fysisk styrka av något slag. Var respektfull mot din omgivning och förstör inte upplevelsen för ditt lag eller för de som kommer att spela härnäst.

Förvara begagnade nycklar i sina lås och öppnade lås på deras spärrar. Detta förhindrar förvirring över vilka nycklar som har och inte har använts, och vilka ord/koder som var den korrekta lösningen. Speciellt i ett större rum hjälper det att det finns något av ett spår som dina lagkamrater kan referera till om de var upptagna någon annanstans.

Rör inte betyder inte alltid "Titta inte"! Även om vissa rumselement som eluttag inte är en del av spelet och bör ignoreras, kan rekvisita och andra platser vara märkta med 'Rör ej' men ändå innehålla viktig synlig information.

Om din Game Master säger stopp, sluta då! De finns där för att hjälpa dig och bevara din upplevelse. Om du känner att något permanent är nödvändigt men du inte är alltför säker (t.ex. att klippa en tråd) så berätta högt vad du ska göra. Ge en Game Master några sekunder på sig att ingripa om du är på väg att orsaka skada! Bättre att vara säker än ledsen, och de kommer att tacka dig för det! Om en Game Master föreslår att det är dags för ett tips, betyder det förmodligen att du inte är på rätt spår och att du förlorar tid, så ta deras råd och begär ett.

Den konkurrenskraftiga sidan av oss kanske vill inte ta några tips och försöka slå den snabbaste tiden, men egentligen är poängen med ett escape room att ha kul och njuta av dig själv.

Håll ett öga på klockan så att du kommer ihåg att fråga efter tips om du stannar; spel vinner sällan genom att sparka den i överväxel bara under de sista 5 minuterna. Oroa dig inte för att få den snabbaste tiden, såvida du inte tävlar i Escape Room World Finals, förstås!

EFTER SPELET

När spelet är över kommer din värd att gratulera/beklaga och bör kunna svara på alla frågor om pusslen och eventuella steg som kan återstå. En bra Game Master kommer att försöka se till att du ser större delen av rummet under din upplevelse. I allmänhet är escape rooms inte värt att spela om för att slutföra dem, och dina pengar spenderas bättre på ett nytt rum nästa gång. Vanligtvis följer ett tillfälle för lagfoto, och sedan kan du, beroende på faciliteterna, få chansen att ta en plats och ta en kaffe. Ditt team kommer sannolikt att bli glada över att prata om upplevelsen, men var alltid noga med att inte förstöra rummen och pusslarna när du är runt andra kunder, det är inte det artiga att göra!

Debriefing tillsammans efter ditt utrymningsrum rekommenderas eftersom du kan komma ikapp några av de pussel och lösningar som du kan ha missat när du arbetade på olika delar av rummet. Diskutera dina misslyckanden och framgångar, och kanske till och med vilket rum du ska spela härnäst!

Slutligen, om du har en positiv upplevelse, överväg att lämna en onlinerecension så att andra kan veta hur roligt du hade. Detta kommer att hjälpa utrymningsrumsindustrin att växa, vilket möjliggör en stadig ström av nya rum att komma till ditt område, och potentiellt förbättra skalan och produktionen av de upplevelser som är tillgängliga för dig.